вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Успешен пример за производство на чери и специални домати в България бе показан пред земеделци в Царева поляна

Открит ден за чери и специални домати се проведе в една от най-модерните и иновативни оранжерии в с. Царева поляна, Област Хасково. По време на събитието бяха представени специфични особености на отглеждането на тези разновидности мини домати, свързани както с технологиите, така и с настоящите условия на пазара и ефекта от международната ситуация.

Собственикът на оранжерията Александър Петров е един от новаторите в производството на чери и специални домати у нас, който вече няколко години отглежда успешно най-добрите сортове от портфолиото на Синджента в една от най-модерните оранжерии в България. Сегментът на т.нар. чери и специални домати е сравнително нов за производство на българска земя,  въпреки че по света от години вече е доста популярен. Наричат се и специални домати поради това, че се прави разграничение между стандартните чери домати, познати на повечето потребители малки домати с кръгла форма и по-нетипични по форма и цвят мини домати, които са характерни с името „бейби плъм“ (baby plum).

Пазарът на чери и специални домати в България все още е по-ограничен в сравнение със стандартните типове и разновидности, но в него има доста голям потенциал за разрастване. Затова Синджента България работи в тясно сътрудничество с оранжерията в Царева поляна, както и с други местни производители, за да може да оказва подкрепа за развитието на този сегмент и да консултира производителите за всичко, което е необходимо в процеса на засаждане и отглеждане на реколтата. Условията в оранжерията са прецизно контролирани, тъй като тя е високотехнологична, а земеделецът Александър Петров вече има доста опит в тази дейност.

По време на открития ден бяха представени няколко интересни хибрида домати от специалното портфолио на Синджента. Единият е червен сорт, който носи името Суител. Той е характерен с по-хрупкавата си текстура и наситен вкус. Представени бяха и предложения с по-нетипични цветове, като например оранжевият тип Бамано. Той се отличава с по-плътната си текстура и наситен вкус. Показан беше и успешно отглежданият бледожълт сорт Иворино. Негова отличителна черта е сладко-киселият вкус. Интересен е и сортът Mini Kumato®, който е тъмнокафяв със златисто-зелени оттенъци. Произлиза от див сорт, отглеждан първоначално в Испания. Има балансиран сладко-кисел вкус, много сочен е при консумация и подходящ както за салати, така и за топлинно обработени ястия. Така благодарение на тези разнообразни като цвят и форма видове се получава една много интересна палитра, както за търговците, така и за потребителите. Събитието има за цел да представи в повече детайли и нагледно производството на този тип специални домати и пред други производители от България, които планират дейност в тази насока. „В България условията за отглеждането им са много благоприятни“, споделя собственикът на оранжерията в Царева Поляна  Александър Петров.

„Тези домати могат да се отглеждат на открито, произлизат от диви сортове и първоначално са расли на полето. Най-добри резултати обаче дават в оранжерии, тъй като там са в контролирана среда. По принцип са много добивни, китките са отрупани с плодове“, споделя Мирослав Ангелов, маркетинг мениджър „Зеленчукови семена“ в Синджента България.

Модерната оранжерия в Царева Поляна заема 32 декара площ и е висока 7,60 метра. Очакваните добиви са по 15 тона от декар. Отглеждането е хидропонно, а отоплението е осигурено със слънчогледови пелети. Благодарение на хидропониката, поскъпването на торовете не се е отразило в такава степен, тъй като те циркулират с поливната вода, която се връща, филтрира и пречиства, и се използва отново. Александър Петров успява да произведе успешно зимна реколта въпреки свръх инфлацията и извънредно високите цени на електроенергията. Според него сериозен проблем е слабо контролираният внос на второ и трето качество продукция предимно от съседни държави, която не се изследва за пестициди. Това подбива пазара и прави българските домати по-трудни за реализация.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента, със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. компанията основава своя собствено представителство в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena