понеделник, октомври 3, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Установиха огнище на птичи грип в Ловешко

От Агенцията по храните са предприели законово установените мерки за ликвидиране на огнището

Центърът за оценка на риска извършва независима научна оценка на риска по отношение на безопасността на хранитеЦентърът за оценка на риска извършва независима научна оценка на риска по отношение на безопасността на храните

От Агенцията по храните съобщиха, че е установено ново огнище на птичи грип в животновъдна ферма в село Лисец, ловечко. Пробите са били потвърдени вчера от националната референтна лаборатория, като засегнатите птици в обекта са патици мюлари. С цел контрол и ликвидиране на огнището на болестта са предприети съответните законови мерки като е предприето  хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в обекта, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция.

Определени са 3-километрова предпазна зона и 10- километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.