четвъртък, декември 3, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Устойчиво земеделие: Бейбиовце вместо хербициди помагат на австралийски винопроизводители да се справят с плевелите

Фермерите са модернизирали напоителната система, използват енергия от алтернативни източници и естествени средства за борба с инсектицидите

253Четения

Фермерите от австралийската The Vintner’s Daughter наскоро включиха едно малко нестандартно средство за борба с плевелите и контрол на тревното покритие в лозовите масиви- стадо овце от породата Babydoll, информира специализираният портал winetitles.com.au. Целта на винопроизводителите е да се елиминират използването на хербициди в лозята си. Винарната The Vintner’s Daughter е семейна, създадена е от Стефани Хелм и Бел Озбърн в област Камбера и произвежда малки количества вина. Тази порода овце е разработена в САЩ и е с месодайни качества. Това както показва и името им са мини овце късокосмести и с къси крака. Отглеждат се освен за борба с плевелите и като домашни любимци, защото се характеризират с много добър нрав.

Те са твърде дребни за да повредят лозите и могат да пасат по-голямата част от годината в лозето. Овцете Babydoll също така подобряват здравето на почвата на лозето, като осигуряват естествен тор и намаляват нуждата от тежки машини, което означава по-малко уплътняване на почвата и подобрено плодородие и структура на почвата“, казва Стефани Хелм. Според нея повишаването на устойчивостта е голямо предизвикателство особено за по-малките стопанства.

Когато първоначално решихме да елиминираме хербицидите, разгледахме най-различни варианти за това, като закупуване на косачки и други машини, но това беше твърде скъпо за нас“, добавя тя.

Заедно със съпруга си са се обърнали към местен животновъд, отглеждащ овце от породата babydoll който им е помогнал за да създадат собствено стадо. „Малко стадо „бебета: ще ни спести пари и време, като същевременно подобри здравето на лозето. През следващите години те може да са в състояние да ни осигурят допълнителен поток от приходи, тъй като ние можем да доставим тази рядка порода на други лозя, казва още тя”

Vintner’s Daughter от известно време следва по-устойчив и органичен подход към винопроизводството и лозарството. Слънчева система с мощност 32 кВт, инсталирана в края на миналата година, осигурява както финансови, така и екологични ползи, като дава повечето от дневните нужди на винарната от енергия.

Метеорологична станция, нови резервоари за дъждовна вода и надстройка на над 30 годишната напоителна система за лозя значително намаляха потреблението на вода и спомогнаха за поддържането на запасите от вода в периодите на засушаване.

Инсектицидите вече са елиминирани в лозето чрез насърчаване на естествени хищни насекоми, както и птици и прилепи с инсектарии, насаждения на дървета и гнездови кутии. „Винаги сме били привличани от биологичните лозарски практики, тъй като те имат много смисъл както от екологична, така и от бизнес гледна точка.

Създавайки процъфтяваща екосистема, ние намаляваме собствения си труд и разходи за производство и създаваме по-самоподдържащо се лозе, “, казва и нейният съпруг Бел Озбърн . Двамата със съпругата си очакват резултатите от нововъведените практики