Изпълнителният директор на Ел Би Булгарикум е освободен заради редица сигнали за нарушения, съобщиха от Държавната консолидационна компания. Решението е взето на заседание на Съвет на директорите на ДКК.

В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена.

Също така, малко след встъпването му в длъжност, „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана през месец декември 2022 г. Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена, посочват от ДКК.

Дългогодишни работници от производствената база във Видин подават сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата-доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност.

От изпълнителният директор на ДКК е назначена проверка по всички сигнали, която е възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и непредоставяне на документи.

В тази връзка на Съвет на директорите на ДКК е взето решение за освобождаване на изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на Ел Би Булгарикум и е разпоредено стартирането на проверка.

За освобождаването си потвърди пред БТА и самият Николай Маринов. Освободена от длъжност е и председателят на Съвета на директорите на дружеството Невена Петрова.

По думите на Маринов е нямало мотиви за освобождаването на двамата. В протокола не са записани мотиви, посочи той. Маринов е разбрал днес за това решение. „Сутринта дойде в моя кабинет директорът на ДКК Венцислав Димитров и ми каза – ти си освободен, незабавно напусни офиса, иначе ще извикам полиция“, каза Маринов и допълни: „т.е. в момента сме мутренските времена от 1994 г.“

Той предположи, че уволнението му е заради обявеното вчера решение за намаление на цените на продуктите на компанията, както и заради натиск. В отговор на въпрос Маринов напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството й, и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията.

Маринов още в началото на януари сигнализира в интервю за БТА за практиката на търговските вериги да слагат допълнителни такси, което води до оскъпяването им до крайния потребител.

В тази връзка той каза, че е информирал в личен разговор служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че таксите на търговските вериги са непосилни за дружеството и го е помолил да направи среща с тях. „Отговорът беше – аз с големите търговски вериги, инвеститорите, не мога да се боря“, цитира думите на министъра Маринов.

Вчера от компанията съобщиха, че намаляват цените на млечните продукти във фирмените си магазини, като със заповед на Николай Маринов от същия ден млеката поевтиняват с между 5 и 10 на сто. Цените на кашкавала и сиренето намаляват с над 30 на сто.

„Надяваме се големите търговски вериги да последват примера ни и да отговорят на очакванията на хората“, допълни още изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“, цитиран в прессъобщението на компанията от вчера.