неделя, април 5, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

В Добрич ще развъждат европейски бизон

Животното ще бъде предоставено на центъра от зоопарк в немския град Карлсруе

1.16Хиляди
Гардоприм Плюс Голд

В Добрич ще отглеждат европейски бизони по развъдна програма. Това съобщи за радио „Фокус” – Варна Християн Христов, директор на Общинското предприятие „Център за защита на природата и животните“. Ръководството на добричкото предприятие се е свързало с развъден център в Беловежки парк в Полша и са проведени преговори за получаване в добруджанския зоопарк на европейски бизон (зубър). Животното ще бъде предоставено на центъра от зоопарк в немския град Карлсруе.

Европейският бизон е много рядък вид. Към момента има около 3500 екземпляра в световен мащаб. По думите директора на ОП ЦЗПЖ много малка част от тази бройка живеят в дивата природа. „Свързвайки се с тази организация, им обясних, че ние в момента в Добрич имаме сериозни намерения да започнем развъдна програма и да създадем стадо бизони, но за съжаление имаме само една женска, което означаваше, че ние трябва да намерим подходящ мъжки и да организираме неговия транспорт“, каза Християн Христов. По думите му нещата вече се случват. В момента се изработва логистиката за всичко. Европейският бизон ще бъде предоставен безплатно. Центърът в Добрич поема транспортните разходи.

Ръководството на зоопарка в Добрич отправя думи на благодарност за дарението, което се очаква най-вероятно през декември тази година. Предстоят поредица от трудни дейности, защото не е лесна операция да се пренесе едър бозайник от Германия до Добрич, като става дума за диво животно, което е с тегло около един тон. Фирмата изпълнител вече е избрана. За най-нетърпеливите все още няма точна дата на пристигане на мъжкия екземпляр.

В Центъра имат готовност да приемат още един зубър, защото вече е готово новото ограждение на зоната, където живее женският бизон. То е направено от солидно дърво, средствата са осигурени от швейцарските партньори от Сдружение „Про Зоо Добрич – Шафхаузен“. Съвсем скоро посетителите на Центъра за защита на природата и животните в Добрич ще се радват на поредно ново попълнение и то от рядък вид – европейски бизон.

NivaBG.com
Виктор Павлов