петък, юли 23, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В ЕП не губят надежда за възможно споразумение за ОСП до края на португалското председателство

То може да бъде прието на заседание на последния съвет на министрите в края на юни

Европарламент

Депутатите от Европейския парламент все още се надяват, че е възможно постигането на споразумение между преговарящите страни до края на португалското председателство, което да се приеме по време на последното заседание на Съвета на министрите в края на месеца, съобщава euractiv.de. Такива надежди са били изразени и по време на последното заседание на комисията по земеделие към ЕП на 15 юни, когато е било обсъждано състоянието на преговорите по ОСП. Германският евродепутат Норберт Линс е изказал мнението си че ако се постигне пробив, то общата позиция на трите страни може да се приеме по време на последното заседание на Съвета на министрите на 28 юни. Както е известно от 26 май насам аграрните министри на страните членки на ЕС се опитват да изгладят различията си на-вече по въпросите за опазване на климата и околната среда за да се опитат да направят проби в преговорите по една от най-тежките програми на блока, за която отиват милярди от европейския бюджет.

По време на дебатите в ЕП, румънският евродепутат Даниел Буда призова ЕК да се включи по-сериозно в преговорите, докато страните членки са длъжни да преодолеят различията в своите позиции. Както е известно в новия програмен период ОСП ще се състои от три регламента– за стратегическите планове, за управление, финансиране и контрол на ОСП и за организация на общите пазари на земеделска продукция. Основните различия между комисията и парламента са свързани с регламент за стратегическите планове. Петер Яр, който отговаря от страна на ЕП за този регламент заяви че по 90% от спорните въпроси преговорите са приключили. От своя страна парламентът внесе едно ново предложение, което цели плащанията към фермерите по ОСП да се основават на по-малко бюрокрация и да са обвързани със социална отговорност.

След провал на преговорите през май, португалският министър на земеделието Мария ду Сеу Антунеш даде последен шанс до края на юни да се постигне обща позиция по новата ОСП между преговарящите страни, каквато е и целта на португалското председателство.