четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В Германия проучват как микоризата може да се прилага на полето като алтернатива на минералните торове

Гъбичките могат да помогнат на растенията да поемат основните им хранителни вещества от много по-голям обем от почвата

Българска агенция по безопасност на храните възбрани радиоактивни гъбиБългарска агенция по безопасност на храните възбрани радиоактивни гъби

Германска оперативна група проучва как микоризата може да се използва като алтернатива на минералните торове на полето, информира AgPress.eu. Микоризата представлява симбиотична асоциация между гъбите и корените на растенията с важна роля в почвената биология и химия.

Гъбичките от микориза могат да бъдат полезен био стимулант за селското стопанство, който да допринесе за по-добро качество на културите и по-висок добив с по-малко торове, тъй като могат да помогнат на корените на растението да поемат хранителни вещества като азот, калий и фосфат от много по-голям обем на почвата. Използването им като алтернатива на минералните торове може да допринесе и за намаляване изтичането на вредни вещества в почвата.

Германската оперативна група AME AGRI заедно с учени от Институт по растителни култури изследват как микоризата може да с използва на полето. „Оперативната ни група има за цел да подкрепи ефективното пестене на ресурси и управление на хранителни вещества. Тествахме автоматизирано и целево приложение на Микоризата в полето, за да помогнем на културите да поемат хранителни вещества и да растат. Открихме също, че микро-разпръсквачите са полезни при прилагането на микоризата, тъй като те могат да разпространят Микоризата инокулум директно в семенния ред. Този инокулум е много фин прах, който трябва да се комбинира с носещ материал за приложение в полето“, казва координаторката на проекта доктор Каролин Шнайдер.

Искахме да тестваме употребата на микоризата в конвенционална и органична система през два вегетационни сезона. Двама земеделски производители си сътрудничиха с нас за тестване на употребата на Микориза в своите култури. Майкъл Кордс отглежда соя и царевица на 155 ха земя в биологичното си стопанство. Бернд Труман отглежда картофи на своите 350 ха по конвенционалния начин. Микоризата се инокулира в гранулат, подходящ за микроразпръсквачи. Земеделските производители извършваха подготовка, засяване, поддръжка и прибиране на реколтата. Техният опит и знания за микроразпръсквачите се оказаха много ценни при разработването на ефективен метод за приложение на микоризата“, добави още тя.