понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

В Германия увеличават прозрачността около това в чии ръце отиват евросубсидиите

Не само информацията за субсидиите, но и за структурата на агроконцерните става публична

В Германия планират да публикуват в интернет не само информацията за това, кой фермер колко субсидии получава, но и данни за структурата на големите агроконцерни, информира agrarheute.com. Всяка година от федералното министерство на земеделието публикуват данни за получателите на евросубсидии по първи и втори стълб на ОСП, от които става ясно кой земеделски производител какви средства е получил от Брюксел.

В бъдеще се планира разширяване на базата от данни и публикуване на информация и ако зад получателя на субсидии стои група от предприятия, ще бъдат публикувани данни и за предприятието-майка. Освен това големината на агро концерните също ще бъде видима в данните. Данните за получателите на субсидии трябва да са машинно читаеми, което трябва да улесни сравняването им по определени критерии. Разширяването на обхвата от информация за получателите на субсидии от Европа залегна в промени на два закона- този за информацията и за ветеринарно-медицинските лекарствени средства, приети през миналата седмица от Бундестага.

Причината за приемането на тези промени , е да се даде още по-голяма прозрачност за обществото, как и от кого се усвояват средствата от европейските субсидии. Към информацията ще се добавят още данни за срока за получаване на субсидии по съответните мерки както и за проекти по втори стълб на ОСП с европейско съфинансиране..