неделя, ноември 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

В Голямо Враново настояват диагнозата африканска чума да бъде отменена

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че правилата важат за всички

1.69ХилядиЧетения

От свинекомплекса в Голямо Враново искат диагнозата африканска чума да бъде променена и останалите около 15 хиляди прасета да не се евтаназират, а под надзор да се реализира месото им под една или друга форма. Това каза пред бтв изпълнителният директор на фермата Вихрен Димитров.
Той бе категоричен, че не са подавани никакви данни към Световната организация за здраве на животните – за броя на евтаназираните свине, а само към БАБХ.
Обясни и че ще потърси съдействие от премиера на България, за да се намеси и диагнозата африканска чума да бъде отменена.

Димитров заяви още, че повече от месец няма ход на заболяването.„Над 1500 проби имаме отрицателни, искаме промяна на диагнозата, имаме искане и към министър Танева, защото такава болест, която е остро инфекциозна, ако не се появи до 15 ден, значи я няма. То е потвърдено и от научните среди в България”, каза още изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

До момента там са евтаназирани 13 хиляди животни, а положителни проби са получени на 26 юли.
Министърът на земеделието Десислава Танева заяви в студиото на „Тази сутрин, че правилата важат за всички.

“Пробите са повече от една, доказани са в референтна лаборатория в България– не се базираме на една проба. Евтаназията в тази ферма продължава. Получили сме искането. Убедени сме – писахме писмо до европейските власти дали може да се приложи изключение – получихме отрицателно становище – не може да се приложи дерогация. Не можем по този начин да процедираме”, каза още Танева.

Виктор Павлов