вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

В навечерието на Св. Харалампий: Мор и ниски цени удариха пчеларството

Пловдивските пчелари са решили да предприемат собствени изследвания, за да спасят предстоящата стопанска година.

70 процента смъртност при пчелните семейства, изключително слаб добив,  ниски изкупни цени, неадекватна и безсилна пчеларска наука. Така председателят на сдружение “Акация 1899” – Пловдив – Николай Гайдов, описа ситуацията в бранша в навечерието на празника на пчеларите – Св. Харалампий, който се чества на 10 февруари, пише “Марица”.

През 2020 г. стигнахме дъното, ще я запомним с невиждана досега загуба на пчели, а причините за това са комплексни. Климатичните аномалии, недостига на полен, болестите, резистентност към лекарства доведоха до слаби майки и семейства. И колкото и да е парадоксално, ако досега в кошерите и около тях често са намирани мъртви семейства, сега липсват и пчелите, и медът. Заради природните „игри“ миналата година ще се запомни и като най-слаба по отношение на добива – някои пчелари са добили не повече от 3-5 кг при среден добив за региона 20-25 кг. Традиционно ниските изкупни цени допълнително утежниха ситуацията в сектора. При 4,20-4,50 лв./кг, която е цена в евро в други страни, много колеги се отказаха да продават на едро, отделно имаме сериозен натиск от евтиния внос, каза Николай Гайдов.

Той се опасява, че приетите промени в Закона за пчеларството не са в услуга на тези, които си вадят хляба с добив на мед.

Премахнато е изискването за регистрация на пчелина в кметството,а преди пръскане с препарати за растителна защита да бъдат уведомявани кметовете по места. Вместо това е необходимо да се направи регистрация в електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности. Платформата се поддържа от Българска агенция по безопасност на храните. Тази мярка с регистрацията е палиативна и ще доведе до голям хаос, няма да има никакъв контрол, а смъртността заради натравяния с препарати ще продължава, без някой да поема отговорност. Още повече, че някои от по-възрастните пчелари или земеделски стопани не са компютърно грамотни и нито едните могат да разберат кога ще има пръскане, нито другите ще могат да съобщят чрез системата, опасяват се и други пчелари.

Николай Гайдов не е обнадежден и от промените, които се предвиждат за подпомагане на пчеларите през новия програмен период на Общата селскостопанска политика след 2023 г. В пчеларската програма е заложено да няма мерки, както досега, а само интервенции. Големите притеснения са ми, че в този вариант няма да могат да се прехвърлят неусвоени средства от мярка в марка,

каквато възможност има сега. В този случай какво като са предвидени 2 млн. евро повече по програмата, възмущава се Николай Гайдов. Той се опасява, че заради това много хора ще се откажат от пчеларството.

Председателят на пловдивското пчеларско сдружение “Акация 1899” съжалява, че заради ковид пандемията тази година пчеларите няма да отбележат празника както всяка година в Дома на техниката. Но ще има базар за няколко дни пред Централна поща – от 10 до 14 февруари. Той и колегите му са решили, след като мине зимата и видят каква е ситуацията с пчелните семейства и колко от тях са оцелели, да предприемат собствени изследвания, за да спасят предстоящата стопанска година.

 

Виктор Павлов