събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В Нигерия популяризират семена на български зеленчукови култури от ИЗК Марица

Африканската страна с интерес към вноса на български семена на зеленчукови култури

Български семена на домати се радват на популярност в Нигерия, като страната проявява интерес и за внос, за да ги отглежда в градините си, информира ССА. В началото на ноември под егидата на Истифанус Д. Гянг, федерален сенатор от квотата на щат Плато, в Нигерия са проведени няколко обучения за студенти по селскостопански науки от Федералния колеж за градинарство в град Гомбе и за млади земеделски производители от град Джос.

Демонстрации по основната тема на обучението – отглеждането на домати в подходящите климатични условия в щатите Гомбе и Плато – са осъществени със семена от българските сортове “Алено сърце”, “Миляна” и “Прометей”, селектирани в Института по зеленчукови култури “Марица” – град Пловдив.

Обученията са потвърдили много високата оценка от академичните среди и като цяло от селскостопанския сектор в Нигерия за качеството на българското производство и селекция.

От нигерийска страна се идентифицира съществен потенциал за внос от България на семена за домати и други култури като картофи, тиква, диня. Сенатор Гянг има планове да организира още няколко събития за популяризиране в Нигерия на български семена за зеленчукови култури.

Междувременно на 9 ноември в сградата на българското посолство в Абуджа бе представена платформата за бизнес обмен България – Нигерия.