вторник, март 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

В Пазарджик: Реколтата от ечемик е по-ниска от миналата година

Фермерите се надяват, че при пшеницата ще е по-добра

Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.
Гардоприм Плюс Голд

До няколко дни очакваме да приключи жътвата на ечемика в област Пазарджик, а след това ще започне прибирането и на пшеницата, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Иван Газепов от Контролно-техническата инспекция към Областна дирекция „Земеделие“. Според него реколтата на ечемика е по-ниска от миналата година, тъй като валежите са закъснели. „Надяваме се, че при пшеницата ще е по-добра. Техниката е проверена за изправност и пожарна безопасност. Комбайните в региона са около 120, заедно с приходящите машини, те достигат до 140. Техниката в областта почти е обновена, много малко са машините, които са на възраст над 10 години. Около 1/4 от техниката е изцяло нова“, коментира Газепов.

„Важно изискване за безопасността по време на жътвата е начина на пристигане на машините на полето и прибирането им след това. В Закона за регистрация на земеделска и горска техника изрично е записано, че придвижването на земеделската техника става само във видимата част на денонощието. Техниката приключва жътвата понякога в тъмната част на денонощието, но може да остане на обектите да сутринта, когато може да продължи. Не е разрешено движението на комбайни по първокласната пътна мрежа по тъмно. Движението им се извършва задължително през деня с пилотна кола, която да ги съпровожда, с мигаща оранжева светлина отгоре на самата зърноприбираща техника и на пилотната кола“, коментира Газепов.

NivaBG.com
Виктор Павлов