сряда, октомври 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В риск ли е българското кисело мляко?

Гърция и Румъния претендират за правата върху "бялото злато", сиренето и кашкавала

316Четения

Европейската комисия ни размаха пръст, че националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни (Регламент (ЕС) № 1151/2012). България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г. Страната ни е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено заявление на ниво ЕС. Сега България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от Комисията. В противен случай Брюксел може да реши да сезира Съда на ЕС.

Специално киселото ни мляко се ползваше с национална протекция по силата на Лисабонската спогодба от миналия век. Според нея никой в света няма право да използва бранда “Българско кисело мляко”. Тази спогодба обаче е невалидна за ЕС, откакто страната ни стана член на общността.

Едва от две години от млекопреработвателния бранш правят плахи опити да защитят киселото мляко като наименование за произход пред Европейската комисия. Иначе гръцките им колеги първи са подали документи за защита на техните млека. Според експерти, въпреки че и двете балкански държави притежават еднакво наименование „кисело мляко“ за този продукт, това, че Гърция е депозирала първа заявлението си, не означава, че и България не може да предприеме подобни действия. Недоумение буди фактът защо досега браншовите съюзи на млекопроизводителите и млекопреработвателите не са кандидатствали по реда на европейския регламент 1151/2012, свързан със схемите за качество на селскостопански продукти и храни, така че да получат закрила на наименованието на продукта „Българско кисело мляко“.

През май 2018 г. България поиска дерогация от 18 и 24 месеца от ЕК относно подаването на заявления за европейска защита на киселото мляко и други традиционни български хранителни продукти. Явно пред реалната заплаха да загубим “бялото злато” набързо е регистрирано обединение от седем мандри под името “Български традиционни млечни продукти” с председател Димитър Зоров. Очаква се скоро да се внесат документи за регистрация в ЕК освен на българското кисело мляко, на бялото саламурено сирене и кашкавал от овче, краве и козе мляко като наименование за произход.

В тази връзка се очаква остра реакция от гърците и румънците. Гърците произвеждат йогурт, но с лактобацилус булгарикус, с който заливат руския пазар. Румънците пък се очаква да се заядат за кашкавала, защото имат сходен продукт.

Виктор Павлов