петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниБез категория

В Украйна: ЕС не може да се притеснява от увеличение на вноса на украинска агропродукция

Торене на царевица през пролетта

Киев е готов на нови дебати със съседните страни, в опит да ги убеди, че няма риск от украинския износ

 

„През 2024 година страните от ЕС не могат да се притесняват от увеличение на вноса на украинска агропродукция. Напротив очаква се той да спадне с възможни единични изключения“, заяви за „Интерфакс“ Украйна украинският заместник министър на икономиката Тарас Качка, цитиран от „Зерно Онлайн“.

„Ние вече разкрихме своя потенциал, нещо от което се притесняват в ЕС, ето защо няма основания повече да се говори за увеличение на експорта ни както беше през 2022 година и частично за някои стоки през 2024 година. Търговията вече изглежда стабилизирана, и ние вече сме хармонизирали нашия износ“, добави Качка.

Той припомни за постигната договорка с ЕС да не се прилагат спрямо Украйна всички механизми за ограничение на износа и за период от още 12 месеца. Заместник министърът на икономиката поясни, че е чул позицията на европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, който предлага не само в регламента за либерализация на украинския внос да се запазят защитните механизми, но и да бъдат въведени ограничения за вноса на месо и захар от Украйна.
Според него Украйна е готова на дебати със съседните страни, които се страхуват от рисковете от вноса на украинска агропродукция.