събота, май 15, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Ваксинацията е спасението от АЧС

С българско свинско месо се задоволява 40% от потреблението

Преди пандемията от коронавирус имаше друга, от която пострада целият сектор на свиневъдството в България. През 2019 г. заради болестта бяха унищожени хиляди прасета. Не само малки стопанства, но и индустриални ферми бяха засегнати от африканската чума по свинете.

Секторът още не се възстановил, въпреки средствата за обезщетение, които бяха изплатени. Не са възстановени нивата на производство на свинско месо преди чумата.

Добрата новина е, че почти 90 % от фермите са възстановили дейността си, макар и не в размерите преди африканската чума по свинете. Свиневъдите получиха европейско и национално подпомагане, с което да подобрят биосигурността, да купят нови животни. Фермите не работят с пълния си капацитет, каза пред БНР Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Не е достигнато и нивото на производство на свинско месо преди кризата в този сектор. Свиневъдите  се надявat, че след поголовното унищожаване на животни ще бъде направена ваксина. В нея виждат спасението от африканската чума.

С българско свинско месо се задоволява 40% от потреблението, каза Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. Преди пандемията от африканска чума по свинете 70 процента от месото на пазара е било от български производители.

“След пагубната 2019 година стигнахме до 30 процента задоволяване на собствения пазар с българско месо. В момента е не повече от 40 процента”, коментира Хаджистоева.

Фермите получиха европейска помощ, с която подобриха биосигурността в тях. Вирусът обаче съществува в дивата природа и в 10 области у нас още върлува заразата.

Единственият начин за справяне със заболяването е имунизацията на свинете, тъй като при него смъртността на животните достига до 100 процента, посочи Хаджистоева.

Виктор Павлов