понеделник, февруари 17, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Васил Грудев: Стопаните ще получат по “Натура 2000” до края на годината

Държавен фонд "Земеделие" наваксва закъсненията по договорите със земеделските стопани

508Четения
NivaBG.com

Държавен фонд “Земеделие” наваксва закъсненията по договорите със земеделските стопани, заяви в Сутрешния блок на БНТ неговият изпълнителен директор Васил Грудев. През първата седмица на септември ще бъде приключено договорирането с преработвателите и ще се пристъпи към сключването на договори по горските мерки.
Грудев съобщи, че вече са подписани договорите с 880 млади фермери на обща стойност 60 млн. лв., като най-голям е интересът към биологичното отглеждане на плодове, зеленчуци и трайни насаждения.

Фондът ще успее да навакса забавянето в обработката на договорите, което е между 12 и 18 месеца.
Директорът на фонд “Земеделие” съобщи, че до края на годината стопаните ще получат и годишните плащания по “Натура 2000” , както и за необлагородените райони.

Промени се предвиждат и при директните плащания на площ, където от кампанията за 2021 г. ще бъде въведено 100% наблюдение на стопанствата и електронно кандидатстване за субсидии. Това ще става чрез сателитни снимки, правени чрез европейската система “Коперник”, които ще показват използването на площите на територията на цялата страна.
При това инспекциите ще се правят, без да се ходи на място и да се изисква стопаните да присъстват на тях.
При това инспекциите ще се правят, без да се ходи на място и да се изисква стопаните да присъстват на тях.

Виктор Павлов