вторник, март 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Въвеждат специален режим на движение на домашните свине

Заповедта се отнася до зареждането на обектите, които биват дефинирани освен като индустриални и фамилни ферми, така и личните стопанства,

Гардоприм Плюс Голд

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков се въвежда   специален режим за движение на домашните свине на територията на страната. Заповедта се отнася до зареждането на обектите, които биват дефинирани освен като индустриални и фамилни ферми, така и личните стопанства, на които им предстои попълване след изтичане на срока на декларациите, които подписаха самите стопани при бума на АЧС у нас през 2019 г.

Според решението на ЕК (EС) 2014/709 в част ІІ, където се поставя елипсовиден печат и месото може да бъде изнасяно и зад граница, попадат цялата област Хасково, Ямбол, Стара Загора, Перник, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик и Смолян. С диамантен печат и доказано наличие на заразата при домашни свине независимо от обекта са териториите, определени в част ІІІ, в които са включени 19 цели области в страната, сред които Благоевград, Добрич, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Шумен, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Търговице, Видин, Варна, Велико Търново, Враца. В този списък са включени и части от област Бургас – общините Камено, Бургас, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец, Царево, Сунгурларе, Руен и Айтос.

Движението на домашните свине от животновъдни ферми от населени места, посочени в част III на приложението на Решение (ЕС) 2014/709 и които попадат извън 3-км предпазна и 10-км надзорна зона, в следствие на възникнало огнище на ЧАС или за които са изтекли периодите на рестрикции, наложени в зоните около тях, до животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства в населени места, посочени в чааст II или част III на приложението на решението, трябва да уведомят писмено за движението Областната дирекция на БАБХ, както и да проведат ред изследвания преди това. Свинете трябва да са отглеждани в обекта на произход в продължение най-малко на 30 дни преди датата на движението или от раждането им и в продължение на най-малко 30 дни преди датата на движението в обекта да не са внасяни свине от други обекти. Седмица преди движението от пратката трябва да са взети кръвни изследвания за наличие на АЧС.

NivaBG.com
Виктор Павлов