събота, април 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Възстановяване на пазара на мляко прогнозират от Rabobank

Мащабната ваксинация трябва да допринесе за бавно възстановяване на потребителските модели

Първите два проекта са за прилагащи регламенти за частно складиране за масло и за частно складиране за обезмаслено мляко на прахПървите два проекта са за прилагащи регламенти за частно складиране за масло и за частно складиране за обезмаслено мляко на прах
100Четения

След година на пандемия и спад в наложените във връзка с нея ограничения по целия свят според експертите на нидерландската финансова институция Rabobank може да се очаква възстановяване на глобалните млечни пазари през тази година, съобщава UkrAgroConsult. Очаква се към средата на 2021 година пазарът бавно да се върне към познатите потребителски модели, като това според тях ще се отрази благотворно на пазара на млечни продукти.

Вчасност се очаква увеличение в производството на мляко в основните производствени региони с 1,1 процентни пункта. Това е по-малко от регистрирания годишен ръст в производството от 1,6% през 2020 . но ще доведе до стабилизиране на търсенето на пазарите след евентуалния край на пандемията.

„Търсенето на млечни продукти в Китай в краткосрочен план ще се увеличи, но се очаква забавяне през втората половина на годината. Високите цени на вътрешния пазар стимулират разширяване на вътрешното производство което може да доведе до намаляване на потребността от внос през следващото полугодие“ смята Бен лайне, анализатор на Rabobank за пазарите на мляко.

Високите цени на млякото са се отразили благоприятно върху вноса на сухо мляко на китайския пазар, но това може да спре след неотдавнашното повишение на цените в Океания. Най-вероятно цените на млякото в Китай са достигнали своя пик, и ще започнат бавно да падат и през тази година според анализаторите водещо на пазарите ще е търсенето. Според Лайне потребителските нагласи и модели се очаква бавно да се върнат към нормалността, а световните икономики през тази година да отбележат растеж като от Rabobank прогнозират БВП в глобален мащаб да се увеличи с 4,5% спрямо спадът с 3,8% регистриран през миналата година. Според експертите положителното въздействие от ваксинацията ще се усети в средата на годината. Въпреки че забраната за масови посещения на събития едва ли скоро ще отпадне, се очаква ресторантите и заведенията скоро отново да заработят, което ще повлияе положително особено на пазара в САЩ, където повечето млечни продукти се консумират не толкова в домашни условия, колкото в заведенията.