сряда, февруари 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Великденската трапези ще ни струва поне 200 лв.

Вече сме в Страстната седмица и всеки българин се замисля как ще посрещне празника

317Четения
NivaBG.com

Вече сме в Страстната седмица и всеки българин се замисля как ще посрещне празника.  Проучване на NivaBG показа, че тази година трапезата за празника ще ни струва около 20 лв.

Според статистиката миналата година са били похарчени над 125 милион лева само за празничната маса. Така средно едно домакинство е заделило между 100 и 160 лева за посрещане на Великден. Очакванията са тази година общата сума да нарасне до поне 140 милиона лева.

Разбира се няма великденска трапеза без агнешко. То се предлага във всеки супермаркет или магазин за месо. В големите търговски вериги цената за най-масово продавания продукт – агнешката плешка, варира между 9 и 16 лева за килограм.

Цената зависи най-вече от произхода и това как е съхранявано месото. В някои търговски вериги има и бут за под 9 лева, но месото е вносно и замразено, което неминуемо оказва влияние на качеството му. Прясно, охладено и българско агнешко месо с всички сертификати ще ни струва поне 12-13 лева за килограм.

Малко по-ниска е цената в специализираните магазини за месо. Там първокачествено българско агне се продава за около 11 лева на килограм. Интересът към живо агне директно от фермата и тази година е голям.

Цените за килограм живо тегло тук варират от 6 лева до 7-8 лева за изчистено цяло агне. От бранша отчитат и завишено търсене на готово и изпечено агне или агнешко месо – редица магазини и ресторанти предлагат тази опция. Цените логично са най-високи, като започват от 14-15 лева и стигат до над 20 лева за килограм агнешко месо, изпечено в пещ.

Задължителни за великденската трапеза са свежите салати. И тази година покрай Великден се очаква леко увеличение на всички зеленчуци, но поскъпването е минимално.

Традиционната за празника маруля вече увеличи леко цената си още през миналата седмица и към момента струва около 50 до 80 стотинки. В голямата си част тя е българско производство, като търговците разказват, че повечето клиенти държат зелената салата да бъде от български продукти заради по-добрите им вкусови качества.

Разбира се, има и марули, внос от Гърция и Полша. Цените им са  под 50 стотинки за бройка, но интересът към тях е значително по-слаб. Зеленият лук с произход България също може да се намери за 50-60 стотинки на бройка. Малко по-скъпи са репичките, като връзка от тях се предлага от 70 стотинки до 1 лева.

Доматите и краставиците остават значително по-скъпи. Червени домати от Гърция и Турция могат да се намерят за 2,50 лв. килограмът в големите търговски вериги. Българският домат от оранжерия на пазара се търгува от 3,40, като може да мине и 5 лева за килограм.

При розовите домати цените започват от 5 лева нагоре. Краставиците са малко по-евтини и на места не липсват оферти за килограм, струващи малко над 2 лева. За хубави български краставици обаче ще се наложи да се бръкнем малко по-дълбоко и да платим около 3,50 лева.

За разлика от миналата година, през тази няма поскъпване на яйцата в седмиците преди празника. Най-масовите български яйц​а, размер М, могат да бъдат намерени в големите супермаркети за около 20 стотинки за брой.

По-големите, размер L, пък вървят около 30 стотинки. Наблюдава се сериозно търсене на домашни яйца, като все повече българи избират да купят великденските си борци от специализирани магазини за яйца.

Великденската закуска неминуемо включва козунак, курабии или различни сладки. Ако домакинята е заета или уморена и не може да ги направи сама, търговската мрежа изобилства от предложения за великденски козунак. За никого обаче не е тайна, че те са пълни с Е-та. Класическият български козунак се продава между 1,30 и 6 лева. Разликата идва в използваните продукти. Търговци коментират, че колкото по-малко Е-та има в козунака, толкова по-високо ще е цената му.

В пекарните пресен великденски сладкиш по домашна рецепта може да бъде поръчан за 4-5 лева, като майстор сладкарите уверяват, че вкусът му няма да има нищо общо дори и с най-скъпите пакетирани предложения. Ако пък решите да замесите сами великденския специалитет, то в търговската мрежа може да намерите българско козуначено брашно между 1 и 2 лева, в зависимост от производителя. Традиционни курабии без пълнеж пък се предлагат за 1,50 лв. в разфасовка от 400 грама.

Виктор Павлов