петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Великобритания може едностранно да прекрати излизането си от ЕС

Лондон не е неогходимо да се консултира с останалите страни членки ако реши да преустанови процеса по напускане

Три сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след BrexitТри сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit

Ден преди историческото гласуване за приемане плана за излизане на Великобритания от ЕС, Европейският съд излезе с решение, че британското правителство може едностранно да промени решението си за напускане на общността, без да се консултира с останалите страни-членки. Това информира БНР.

Решението на Европейския съд няма да спре Обединеното кралство да напусне ЕС, заяви британският министър на околната среда Майкъл Гоув – една от водещите фигури в кампанията за Брекзит. Първи на новината реагира евроскептикът Майкъл Гоув, който заяви, че Великобритания не иска да остане в ЕС, за което са гласували 17,4 милиона британци, а това включва и прекратяване на юрисдикцията на Европейския съд. Гоув отбеляза, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС на 29 март и гласуването на сделката на премиера утре ще се състои.

Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Адам Флеминг коментира, че решението на Европейския съд означава, че опцията за оставане в ЕС вече изглежда реална, но твърде много неща трябва да се променят в британската политика, за да се случи това, включително промяна във вижданията на правителството.