събота, април 4, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Велинград възобнови празника на картофа

Двама зам. -министри уважиха събитието

1.57Хиляди
Гардоприм Плюс Голд

Организаторите от община Велинград и Националната асоциация на картофопроизводителите след дълго прекъсване отново възраждат една традиция в района –Празника на картофите.

Множество производители от Софийско,Кюстендил,Самоков,Перник,Ракитово,Гоце Делчев,Банско ,Благоевград се представиха със свои щандове.Велинград беше представен от двамата най-големи производители-Атанас Бирников и Асен Иванов. Програмата на Празника на картофите във Велинград включваше и кръгла маса, на която картофопроизводителите представиха свои въпроси и проблеми . Председателят на Асоциацията Тодор Джиков подчерта, че комуникацията с институциите вече е на по-добро ниво, но е наложителна промяна на нормативната уредба, в полза на земеделците, занимаващи се с производство на картофи. Присъстващите картофопризводители поставиха проблеми, свързани с „връщането“ на начисления ДДС, монопола на големите търговски вериги, ниските изкупни цени и високите цени в търговската мрежа,“ фалшивите земеделци“ и др.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов, като участник в кръглата маса увери ,че проверките за“ фалшиви земеделци“ са постоянни и министерството работи за реалните земеделски производители. Той препоръча до началото на следващия програмен период да бъдат създадени организации на земеделските производители, за да може след две години те да се възползват от европейското финансиране по различни мерки. Необходимо е и да се подобри и отчетността към ДФ „Земеделие“
Другият зам.-министър на Министерството на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева сподели, че картофите са приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони.“Производството на картофи е един от най-важните отрасли в сектора планинско и полупланинско земеделие .Производството ,преработката на готови продукти от картофи и реализацията на пазара са едни от приоритетите на Министерството на земеделието, храните и горите за създаване на устойчиво развитие и поминък в тези части на България „.

В работната среща д-р Костадин Коев изрази задоволството си, че след 12 години Празникът на картофите отново е факт. Той предложи Велинград да бъде домакин на национална кръгла маса, в която да вземат участие производители, представители на Министерството на земеделието,храните и горите, Министерство на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката,както и на български евродепутати, за да се набележат конкретни стъпки и мерки за справяне с проблемите в бранша.Производството на картофи е поминък и начин на препитание за множество хора в нашата община и съседни райони и ние трябва да създаваме условия които да насърчават развитието на този сектор.

NivaBG.com
Виктор Павлов