сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Ветеринарите в Пловдив накрак заради чумата по свинете

Вардят пътища и пазари за нелегален транспорт и търговия

5.6ХилядиЧетения
NivaBG.com

Експерти от Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Пловдив са на бойна нога заради африканската чума по свинете /АЧС/. Първи случай на инфекциозното заболяване бе доказано преди дни в провадийското село Тутраканци. Положителни проби са потвърдени в животновъден обект тип “заден двор” , вследствие на което са евтаназирани и загробени 100 свине от региона. Добрата новина е, че не е опасно за хората.

Засилени мерки сме взели още след избухване на заразата с АЧС в Румъния. Стриктно се охраняват пътища и пазари и се следи за нерегламентиран транспорт и търговия със свине, обясни директорът на ОДБХ Пловдив д-р Камен Янков. Той уточни, че в момента се прави пълна инвентаризация за фермите “заден двор”, за да се преброят животните. На отчет в информационната система на Агенцията по храните се водят 3000 грухчовци в областта. Регистрираните свиневъдни обекти са 13 -1 индустриална ферма и 12 по-малки. Срещу АЧС няма ваксина. Превенция срещу заболяването е спазване на стриктна хигиена в стопанствата и прилагане на всички мерки за биосигурност. Животните да не се хранят с кухненски отпадъци, а външни хора да не се допускат до фермите, съветва д-р Янков.

Изградената ограда на границата с Румъния не изигра ролята си и АЧС лесно “прескочи” у нас. Специалистите недоумяват как се е появила във варненското село, при положение че най-близкото огнище до България бе на няколко километра от КПП Кардам. Версиите са различни –  заразен фураж, замърсени дрехи, хранителни отпадъци, работен инвентар, кърлежи и др.

NivaBG.com
Виктор Павлов