петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по доматитеБюлетин растителна защитаДомати

Вирус на кафявото набраздяване – как изглежда, как се предава и как да предпазим доматените насаждения

Вирусът на кафявото набраздяване (ToBRFV) по доматите вече е широко разпространен по света и засяга големи площи, тъй като наличието му се установява трудно, а приспособимостта му към разнообразни климатични условия е висока.

През последните няколко години

Вирусът на кафявото набраздяване (ToBRFV)

се наблюдава на много места в Гърция, а това създава риск от навлизането му и у нас, поради големия внос на зеленчуци от южната ни съседка. Затова е важно българските зеленчукопроизводители да познават симптомите и опасностите, които може да донесе този патоген.

Вирусът на кафявото набраздяване по доматите е един от тобамовирусите. За него е известно, че разгражда широко разпространения ген Tm2-2 в доматите, който по принцип осигурява устойчивост на TMV и ToMV. Името му произлиза от кафявото набраздяване, което се наблюдава върху заразените плодове. Други симптоми, които причинява, са мозайка върху листата и стесняване, некроза на педикулата, чашките или дръжките и жълти петна по плодовете. Вирусът нанася трайни щети, включително деформация на плодовете, неравномерно узряване и лош търговски вид.

Предаването на кафявото набраздяване става механично чрез контакт, както и чрез заразени семена.

Установено е, че вирусът се задържа в обвивката на семето и не инфектира зародиша му. Въпреки това се смята, че една заразена семенна обвивка може да доведе до разпространение на заболяването по цялото растение. Трябва да се има предвид, че наличието му създава риск за унищожение на до 100% от реколтата от домати, в зависимост от мястото на отглеждане. Най-сериозна е опасността в оранжериите, където плътността на растенията е голяма. Дори едно инфектирано с кафяво набраздяване растение би могло да предизвика епидемия в оранжерията.

Когато вирусът влезе в растението, се размножава в клетките и се разпространява навсякъде от клетка в клетка или чрез проводящата му тъкан.

Може да се пренесе и чрез човешка ръка или чрез допир до контактни дрехи и инструменти.

Вариант за предаване на близки разстояния има и от други растения преносители, например плодове, тютюн или декоративни растения. Кафявото набраздяване може да „пропътува“ и дълги разстояния чрез внос на заразени семена или чрез опрашване от насекоми.

По отношение на устойчивостта, вирусът на кафявото набраздяване е стабилен на променливи природни условия и със сравнително висока поносимост към горещина, което го прави труден за контролиране. Отличава се с висока устойчивост, тъй като запазва своята способност да заразява по няколко месеца дори в инертна среда.

В повечето случаи е изключително трудно да се локализира наличието му просто чрез наблюдение. Като представител на тобамовирусите, инфекциите при него също са латентни – без видими симптоми в началото. Затова вирусът на кафявото набраздяване се диагностицира с точност само по лабораторен път – чрез PCR тест.

Рискът от пренасяне на кафяво набраздяване може да бъде намален чрез стриктно спазване на висока хигиена на ръцете, облеклото и инструментите, които са в контакт с растенията. Препоръчва се и използването на семена, които са доказано чисти от вируса след тестване.  Честата и детайлна проверка на всяко растение също е важна част от предотвратяването на евентуална епидемия. При забелязване на симптоми, следва да се отстранят всички растения в радиус от 1,5 м от заразеното растение, а съдовете и инструментите, с които са се отглеждали, трябва да преминат стерилизация. В проучване, проведено от Синджента сред българските зеленчукопроизводители  през януари тази година, над половината (59%) от 22-мата участници споделят, че вече са се сблъсквали с проблема.

В отговор на предизвикателствата, които създава вирусът на кафявото набраздяване, Синджента вече предлага нови хибридни видове домати с устойчивост към ToBRFV, които се отглеждат успешно в Израел и Гърция.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България: https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena