четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Властта се търкаля на улицата като горещ картоф, от който никой не иска да се опари

Дали властовото безвремие няма да катализира обединение на фермерите??!

МЗХГ

Ще стане вече месец откакто гледаме, как властта се търкаля като горещ картоф по улиците, и и никой не иска да я вземе. Търкаля се като горещ, но недоопечен картоф. Тези които искат не могат да я вземат, а другите сякаш не са готови да се опарят от нея. Политическите субекти явно не са доволни от раздаването на суверена, което ги обрече почти да играят без козове, и явно ще търсят ново раздаване на картите. Това може да доведе до властово безвремие, което да продължи много по-дълго от очакваното. Дали то може да роди някакво по-сериозно обединение на различните браншове и то естествено без да е налице така дълго очакваният закон?! Скоро ще стане ясно, но първите признаци за това са налице, защото различни браншови организации на производителите на плодове и зеленчуци готвят нова конфедерация, която да защитава интересите им.

Макар и свикан вече, новият парламент, законодателната дейност в него все още не е набрала скорост, а както вече прогнозирахме, земеделието с неговите нерешени проблеми- поземлени отношения, напояване и прочие остава последна грижа на депутатите. Справка в края на миналата седмица доказа това, защото ресорната земеделска комисия все още не е сред сформираните. И докато локомотивът на българското земеделие криволичи нейде из задните коловози на управлението, фермерите с тревога очакват, как ще се борят с непостоянните климатични условия, които и през април се проявиха с пълна сила- започнал със сняг и дъжд, и приключващ с топло време. Лавиращите температури със сигурност може да се отразят стресово на посеви и растения, но това ще кажат експертите. За сега поне се очакват по-добри добиви от слънчоглед заради повишения интерес у земеделските производители към тази култура.

Слаба утеха за някои земеделски производители е, че най-накрая започна приемът на проекти по една от така наречените най-атрактивни мерки за инвестиции в земеделска техника с бюджет от над 400 милиона лева. В края на месеца дойде и новината, че ще си търсим спрени пари от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. През този месец благодарение на недоглеждане, обществеността успя да се запознае с националния план за възстановяване , нещо за което вече написахме тук, Параметрите касаещи фермерите също съобщихме- малко над 870 милиона лева за реновиране на напояването и около 32 млн. лева за дигитализация. Когато става дума за цифровизацията в земеделския сектор, последно публикуваните протоколи от заседанията по новия стратегически план показаха, че този процес няма да се случи толкова бързо поне на държавно ниво. На ниво фермери, повечето отдавна са се ориентирали към различни дигитални решения, които да облекчават ежедневната работа, било на полето, било във фермата. Държавата обаче сякаш не е склонна да разчупи мисленето си, а към това трябва да се прибави и аграрната наука, която вместо да е близо до практиката и заедно с онези, които разбират от високи технологии да предлага едно или друго решение на реални проблеми, вместо това се опита да пробута като иновации методи за производство на космическа храна, отдавна станали известни на света, за сметка на предложения от сектора, което възмути някои представитеи на бранша. И това стана ясно от макар и късно публикуваните протоколи от заседанията на тематичната работна група, на които също обърнахме подобаващо внимание. Макар и проведени в началото на годината, тези дискусии са показателни за това, къде се намират различните страни- браншови организации, администрация, наука, експерти консултанти и прочее. За да върви земеделието напред има нужда не от безразборно подредени вагони, а от съединени в един експресен влак вагони -така че позициите на отделните играчи не да са взаимно изключващи се, а да е допълват. Преди всичко обаче трябва да се намери, кой да управлява локомотива, за да спре лъкатушенето на земеделието нейде из последните коловози на гара България.