събота, април 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Вместо с глифозат, уелски лозари се борят срещу плевелите с…овчи руна

Бюджетът по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя е 19.3 млн. леваБюджетът по мярката за преструктуриране и конверсия на лозя е 19.3 млн. лева

Уелската винарна Gwinllan Conwy Vineyard е решила да се довери на необичайно средство за борба с плевелите, полагането на овчи руна в редовете с лози съобщава порталът hedrinksbusiness.com. Експериментът се оказал дотолкова успешен, че от него са се заинтересували и производители на грозде от Нова Зеландия. От уелската винарна стартирали с него през есента на 2021 година, като положили овчи руна в два реда с лози. Очаква се да го продължат с полагането на още близо 3 хил. овчи руна. Идеята за полагане на овчи руна в редовете с лози хрумнала на местния фермер Уин Джоунс вследствие на това, че се очакваше забрана за използване на глифозата във Великобритания.

Съсобственикът на винарната Колин Бенет търсеше алтернативен метод, който да помогне за задържането на плевелите, с оглед евентуално преобразуване на лозето в биологично.

„Поставям руно около ябълковите дървета и върху зеленчуковия си масив“, каза Уин Джоунс. „Идеята беше да се запази влагата и да се доставят хранителни вещества в почвата. Ланолинът в руното също възпира плужеци и охлюви. Миналата година ги използвах около ягодови растения и резултатите бяха фантастични“, добавя фермерът.

Тази идея се харесала на винопроизводителите. По време на опита не е използван хербицид и са взети проби от почва и листа, за да бъдат сравнени с тези от лози, които не са имали руна близо до тях, когато дойде времето за прибиране на реколтата.
„Когато анализирахме пробите от почвата и листата, техните хранителни вещества бяха в перфектен баланс“, каза Бенет пред Daily Post. „Изглежда, че докато руната се разграждат, те отделят хранителни вещества в почвата, като по този начин хранят лозите. Ползите бяха чудотворни.“

Белотата на руната също е спомогнала за по-силното отразяване на слънцето върху лозите, което спомагаше за по-пълното узряване на гроздето. .„Повече захар означава повече алкохол и макар че няколко процента може да не звучат много, нашето грозде, узряло с помощта на овчи руна, ще произведе вино от класически сортове с много по-пълно тяло“, каза Бенет.

Така семейство Джоунс създали нов бизнес наречен Wool & Vine, който има за цел да доставя уелско руно директно на винарни, за да следва подобна методология. Винарната станала първия клиент. „Ние сме първите производители на грозде в света, които използват овчи руна за борба с плевелите. Щом методът носи ползи за почвите и околната среда, значи е печеливш“,, казва Гарет. Wool & Vine разкри, че е бил потърсен от контакти в Нова Зеландия, за да говорят за бизнес. Неговите основатели също си партнират с British Wool, маркетинговата организация за британските овцевъди, за да използват мрежата им. Ако тази идея за устойчиво лозарство се развие, тя може да осигури изход за милиони овчи руна, които иначе биха били безполезни или са доста евтини. Уелските фермери се надяват, че скоро руно от местните овцевъди може да пробие и оттатък Ламанша в страни като Испания и Франция, защото се счита, че местната овча вълна поради нейната по-голяма дебелина и заради това, че е по-груба се счита за доста издръжлива като се предполага, че може да остане между лозите от 12 до 24 месеца.