понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Вместо с химикали, португалски фермери борят плевелите с покривни култури

Един пример за успешно сътрудничество между земеделските производители и научните среди на полето

Земеделието в ЕС и в световен мащаб става все по-зависимо от използването на пестициди. Необходими са промени, тъй като използването на тези химикали може да повлияе на околната среда и здравето на животните и хората. От EIP AGRI споделят интересната история на една организация на производители, които се опитват да се борят с плевелите като минимизират употребата на химикали и пестициди. Вдъхновена  от резултатите в други страни-членки, португалската оперативна група HortInf се опитва да намери нехимични алтернативи на конвенционалното управление на плевелите, които биха могли да бъдат използвани от португалските фермери.

Един от фермерите, участващи в този проект, е Франсиска Шавес Рамос, която от 10 години отглежда предимно картофи, царевица и ечемик в централната част на  Португалия. „

Отдавна се боря с използването на химикали за справяне с плевелите във фермата ми. Когато децата ми започнаха да питат защо използвам вредни химикали във фермата, им  отговорих, че няма подходящи алтернативи за отглеждане на големи площи. Когато организацията на земеделските производители AgroMais Plus се обърна към мен, за да се присъединя към този проект, веднага казах „да“, казва Франциска. Многогодишните  плевели обикновено се размножават чрез луковици, коренища  и кореновите участъци.  Традиционните методи за механично плевене всъщност помагат за създаването на повече коренища, които разпространяват тези плевели, вместо да ги премахват. „В момента 90% от борбата с плевелите  във фермата ми се извършва чрез химикали и пестициди, и в рамките на проекта с колегите търсим начини да използваме покривни култури, за да се подтиснат плевелите’, продължава тя, като се надява, че това ще подобри контрола върху борбата с плевелите и то без използването на пестициди.

Франциска е много позитивна за сътрудничеството с изследователите. „Чудесно е, че ние като фермери можем да помогнем на изследователите да тестват идеи в тази област. Това винаги е по-полезно, отколкото когато можете да го тествате само в лабораторията. Ето защо смятам, че всеки земеделски производител трябва да желае да участва в подобно сътрудничество. “

Една от изследователките част от проекта е Изабел Калха. „Работата ни с фермерите позволява да обсъждаме проблемите с които се сблъскваме и то директно на полето, докато тестваме нови култури или нова техника за почвообработка”, казва тя. „Освен това се научихме да вземаме предвид повече проблеми като достъп до оборудване, разходи и възприятие на земеделските производители за предимствата и недостатъците на всяка практика в краткосрочен и в дългосрочен план. Изпитанията на нивата на земеделските производители са добър начин за постигане на тези цели “, заключава Изабел.