събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Внасяме стратегическия си план в Брюксел на 25 февруари

Няколко са подводните камъни при обсъждането му

На 25 февруари България ще внесе стратегическия си план в Брюксел.

Това съобщи преди ден министърът на земеделието Иван Иванов. По думите му върви активна подготовка по българския проект. Така че на 25 февруари страната ни ще успее да го внесе в Европейската комисия. От ведомството обясняват, че не бързат с документа, защото възнамерявали да представят реално изпълним план, който да не бъде силно разкритикуван от евроекспертите.

Няколко са подводните камъни при обсъждането на Стратегическия план за развитието на земеделието на България до 2027 г. и те са напълно осъзнати от онези браншови организации, които в детайли са се запознали с европейския регламент, обнародван от Еврокомисията в края на миналата година. А тези, които не са го сторили, би трябвало да се консултират с експерти в областта, за да не бъдат залъгвани по политически причини за светлото бъдеще, което ги очаква след 2023 г..

Да, в коалиционното споразумение на новата власт основен приоритет стана малкият и среден бизнес, но проблемите с диспропорциите в вземеделието са натрупани далеч преди страната ни да се присъедини в Европейския съюз. Неслучайно при първата си среща с новите депутати в края на миналата седмица всички браншови организации дебело подчертаха, че тези диспропорции трябваше да бъдат решени преди 10-15 години. Затова на сегашното управление ще му се наложи планини да повдигне, ако иска поне частично да промени подпомагането за малките семейни ферми и средния бизнес.

Браншовиците в земеделието осъзнават, че за 3-4 седмици е напълно невъзможно сегашната власт да се ориентира в обстановката, така че новото европейско законодателство да бъде напаснато към родните условия. Може би и затова в дискусиите си с министерството на земеделието фермерите все още имат доста „бели петна” по отношение на подготовката  на Стратегическия план за развитието на земеделието до 2027 г.

Виктор Павлов