сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Вносът на македонско грозде застрашава родните производители

170 000 тона е реколтата от грозде170 000 тона е реколтата от грозде

Търговци отново внасят евтино македонско грозде и подбиват цената на българското.

У нас десертните лозя вече се берат, а в края на септември ще стартира гроздоберът и на винените. В момента вносната стока е от винените сортове „Вранец“ и „Смедеревка“ /Димят/ и се предлага на софийската борса „Слатина“ на цена 50 евроцента за килограм /при 20 евроцента през 2022 г./, алармираха от Националното сдружение на българските лозари /НСБЛ/. Очаквало се в разгара на нашата гроздоберна кампания цената на македонското грозде още да падне. Родни производители припомнят с тъга, че миналата есен българските търговци купували същото грозде на 40 стотинки и го продавали двойно, което било голям шамар за нашите фермери. Тази унизително ниска цена не може да покрие и половината от себестойността на нашите производители.

Тази година заради лошите метеорологични условия – измръзване, суша, валежи с градушки и болести, както и екстремни температури, реколтата от грозде в България е изключително слаба, а в някои райони липсва. Там, където са извършени навременни растителнозащитни практики, гроздето частично е спасено и с добро качество.

Очаква се изкупната му цена да тръгне от 1,30-1,60 лв./кг. Тя е обявена и в сайтове за търговия, където се предлага и грозде от реколта 2023.

Дефицитът на българско грозде тепърва ще се усети, което още повече отваря врати на вносителите, информира „Марица“.

Виктор Павлов