понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Вносът на украински слънчоглед може да бъде възстановен след 30 ноември

Слънчоглед (Heliantus annus L.)Слънчоглед (Heliantus annus L.)

Преработвателите имат нужда от минимум 1,5: млн.тона 

 

Вносът на украински слънчоглед може да бъде възобновен след 30 ноември, стана ясно от днешното изслушване  на земеделския министър Кирил Вътев в парламента днес . Очакванията са вносът да се осъществи вас на квотен принцип. Не стана ясно обаче дали съответните квоти ще се определят от украинската или от българската страна. От своя страна преработвателите заявиха, че имат нужда от минимум 1,5   млн. тона вносен слънчоглед. Министър Вътев припомни, че колата за налагане на временна забрана на четири вида земеделска продукция в това число и слънчоглед е била включена в подписания по време на земеделски  протест меморандум, която да важи до изкупуване на българския. Според преработвателите у нас има непродадени 1,5 млн. тона слънчоглед.

„Ние не можем да влияем на отношенията между производители и преработватели. Целта ни е и двата сектора да са добре“; заяви Вътев.

Спиред него в хода на дискусиите производителите са проявили здрав разум, като са разбрали че в настоящата пазарна ситуация на каквато п цена да продадат слънчогледа си не могат да компенсират напълно направените разходи.