петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Водата за напояване няма да е безплатна, а с компенсации

Безплатна вода за напояване в момента по така действащата нормативна уредба не може да има, тъй като това се води нерегламентирана държавна помощ. Държавата не може да предостави компенсации или подпомагане на „Напоителни системи“.
Това обясни пред БНР зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Служебното правителство обаче е решило като краткосрочна мярка да покрие разликите в цената на водата за напояване от миналата до тази година, съобщи той.

„Ще компенсираме земеделските производители, но това е моментно решение – сега и днес. Трябва да се мисли в хоризонт“, увери Джиков. Според него следващият редовен кабинет, трябва да предприеме „генерално, фундаментално решение“.

„Напоителни системи“ е било уникално дружество само по себе си, били сме втори в света след Израел по процент напоявани площи. Дружеството е имало над 40 ВЕЦ-а и изключително атрактивни оперативни и неоперативни активи, които са били разпродадени, било е „опоскано през годините“, а сега подава вода с неефективна мрежа и изключително енергоемки помпи,

направи кратък обзор Тодор Джиков. По думите му сегашната ситуация е „плод на десетилетия бездействие и разбойническо отношение на управителите и въобще на управляващите“.

Някои от областните клонове като Пловдив, Пазарджик и Сливен са печеливши, а други са на голяма загуба, отбеляза още Джиков.

Виктор Павлов