събота, април 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Война за земя: В Пазарджишко раздават правосъдие по български

Председател и наемател на ниви взаимно се обвиняват в саботажи и самоуправство

110Четения

Пропуснати ползи за стотици хиляди левове. Двойни игри, разпри и скандали. А в землището на пазарджишкото село Говедаре умишлено е похабена едногодишна люцерна на площ от 420 декара, заради което в един бъдещ момента местната земеделска кооперация може да фалира.   

Нарочното изораване на засаденото преди 10 месеца многогодишно бобово растение нажежи до максимална степен отношенията между ЗК “Съгласие”, представлявана от Страшимир Стоичков – Страшния и собственикът на люцерната – пловдивският предприемач Димитър Бакалски, управител на земеделската фирма “Бакалски 96” ЕООД, пише „Марица“.

 

Войната за земеделски имоти в пазарджишкото Говедаре стигна  и до брутално посегателство над имущество. Преди няколко дни  Земеделската кооперация „Съгласие“ осъмнала с изоран асфалт и прекъснати електропроводници. В резултат на това заредените яйца от пуйки в инкубатора, които трябвало да се излюпят само след седмица, вероятно са загинали.

Това разказа председателят на организацията Страшимир Стоичков пред „Марица“, за да покаже ситуацията след погрома още преди да е повикал полиция. По думите му, посегателството е извършено тази нощ, вероятно – след 22,00 часа снощи. Вандали са пуснали плуга по единствения път пред базата на кооперацията и са изкъртили около 30 метра от него. Личи, че са правени опити да се унищожи настилката и в други участъци, но там, изглежда, тя е по-здрава и не се е поддала, само е надраскана.

Върху захранващите кабели висят завързани на сизал тухли. Предполага се, че целта е била да се допрат фаза и нула, за да се получи късо съединение и да спре токът. Жиците обаче са изолирани и това не се получило. Тогава злосторниците откъртили друг захранващ кабел от стената и го дърпали, за да го скъсат. При което се е получило искрене и е цяло чудо, че няма пострадали, описва накратко резултата Страшимир Стоичков.

Нямам други врагове, освен Бакалски“ – категоричен е Стоичков, визирайки пловдивската фирма „Бакалски-96“ ЕООД, на която кооперацията преди време преотдава около 1000 дка земя. Споровете за нея не са от вчера, а за обтегнатите отношения между двата юридически субекта разказахме в публикация от почивните дни. Тогава пък по сигнал на пловдивския предприемач Димитър Бакалски наш екип завари нарочно изорана едногодишна люцерна и съответно – щети за десетки хиляди лева. За въпросните ниви фирмата към момента няма договор, а само устна договорка да се ползват за пет години напред, по думите на Бакалски.

„Преди две години спряха да си плащат наема за земята, как да им подпиша договор?! – гневи се Стоичков. – Това са по 45 лева на декар – общо 45 000 лева на година, които аз трябва да дам на собствениците на тези ниви. Откъде да ги взема, като не плащат?! Договорът им изтече на 31 декември и не го поднових – това е. Нямат право вече да ползват тази земя“.

По думите му вандалите лесно може да бъдат разкрити. Няма начин да не са останали ясни следи върху плуга на трактора, унищожил асфалта, а при аварията в проводника със сигурност по ръцете на извършителя са останали изгаряния. Така поне предположил техникът, повикан рано тази сутрин да огледа пораженията и да ги поправи.

#снимка- „Марица“,

 

Виктор Павлов