неделя, декември 15, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Всички нерегистрирани прасета в Русенско минават под ножа

Стопаните по селата имат възможност да заколят животните си преди да дойдат ветеринарите

803Четения
NivaBG.com

До 20 юли всички немаркирани домашни свине, както и прасетата, отглеждани в нерегистрирани частни стопанства на територията на Област Русе, трябва да бъдат умъртвени от стопаните си. Това гласи заповед на областния управител на Русенска област Галин Григоров. След тази дата от Областната дирекция по безопасност на храните ще започнат хуманно умъртвяване на животните от домашните кочини, съобщиха за Агрозона от областната управа.

На практика това означава, че хората по селата имат възможност да заколят прасетата си преди да дойдат ветеринарите. По този начин те ще могат да приберат месото от здравите си все още животни, както и да се ликвидира опасността болни свине да развият АЧС в задните дворове.

Още в първия понеделник след крайния срок за ликвидиране на прасетата от задните дворове, всички кметове на общини в Русенска област трябва да се отчетат за изпълнението на заповедта. Те са ангажирани и с разяснителната кампания, свързана с опасността от Африканска чума по свинете. Лично областният управител пък ще контролира изпълнението на заповедта. По този начин в региона се опитват да се предпазят от опасната болест, която може да унищожи цялото поголовие от свине в страната.

На територията на област Русе се намират едни от най-големите свинекомплекси в страната – в село Голямо Враново и село Бръшлен.

NivaBG.com
Виктор Павлов