четвъртък, февруари 22, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Втори ден на протести на фермери в страната (Обзор)

Производители отново блокираха възлови пътища в страната

 

Въпреки че се очаква тази вечер да се състоят нов кръг преговори между правителството и представители на земеделския бранш, десетки фермери отново излязоха на протест днес с блокади на възлови пътища в страната. Днес времето на блокадите е увеличено с един час до 13 часа.

В област Монтана по информация на БТА протестиращите производители са блокирали пътища на три места. Главен път Е-79 е блокиран в района на село Горна Вереница . Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй. Пропускат се само автомобили със специален режим на движения и на болни хора отиващи за хемодиализа или операция.

Протестиращи земеделски производители отново затвориха с тежка техника главния път София – Варна на две места в Ловешка област заради протест – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“Ограничено е и движението на пътя София – Русе при Луковит

 

Фермери край Русе блокираха „Дунав мост“ и разляха цистерна с мляко, като организираха шествие при граничния пункт. С протестни колони от тежка земеделска техника се включиха и производители от Силистренско. За БТА организаторите на протеста съобщиха, че са били инструктирани от органите на реда, че нямат право да блокират републикански пътища, като глобата за това е от порядъка на 8000 лева.

„Искаме ясно да се разбере, че ние не искаме пари. Искаме дългосрочни мерки, които да доведат до намаляване на себестойността на продукцията ни, за да можем да устоим във времето“, заявиха протестиращи, цитирани от БТА.

Протестиращи земеделски производители затвориха трите подхода на магистрала „Тракия“ към Ямбол. Затворени са участъци на трите най-важни пътни артерии в областта – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към магистралата, втората точка е до село Кабиле, а третата до село Веселиново, което включва и международния път към граничен пункт „Лесово“.

Междувременно земеделски производители и животновъди са блокирали със земеделска техника подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци.

На все повече места производителите заявяват, че нямат политически искания, свързани с оставката на земеделския министър Кирил Вътев, а единствено искат законови промени.