сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Вторично огнище на чума в Болярово

Епизоотичната обстановка в страната се усложнява

4.16ХилядиЧетения
NivaBG.com
Епизоотичната обстановка в страната се усложнява. Вторично огнище на чума по дребните преживни животни е възникнало в болярово, съобщиха преди минути от Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ)..Огнището е вторично, защото е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открито огнище, т.е. то е свързано е с вече установен случай.  Заповедта е качена на страницата на БАБХ.
Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – д-р Дамян Илиев  нареди със заповед  принудителното убиване на животните в обекта и контактните му обекти. Това ще стане по хуманен начин, се отбелязва в заповедта, а собственика ще бъде обезщетен.

Определя се, както и в предходно откритите огнища, 3-километрова зона, в която влиза село Болярово. И 10-километрова, в която влизат селата Вълчи извор, Ружица, Малко Шарково, Воден, Шарково, Мамарчево, Ситово, Лалково, Славейково, Златиница, Дъбово, Попово, Стефан Караджово, Голямо Крушево.
NivaBG.com
Виктор Павлов