събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

За четвърта поредна година глобалното производство на вино остава под средните нива

Продължават срещите на шефа на Изпълнителна агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ с лозари и винопроизводители в странатаПродължават срещите на шефа на Изпълнителна агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ с лозари и винопроизводители в страната

рез 2022 г. световното производство на вино, с изключение на сокове и мъст, се оценява на 258 mhl (млн. хектолитра) , отбелязвайки спад от почти 3 mhl (-1%) в сравнение с 2021 г., пише специализираният портал winetitles.com.au.

Това се дължи на по-високия от очаквания обем на реколтата в Европа въпреки сушата и горещите вълни през пролетта и лятото и средното ниво на производство, регистрирано в южното полукълбо. Въпреки това се отбелязва, че за четвърта поредна година глобалното производство на вино е останало под средните нива за последните две десетилетия.

Световното потребление на вино през 2022 г. се оценява на 232 mhl, което отбелязва спад от 1% в сравнение с 2021 г. Негативната тенденция, започнала през 2018 г., се дължи главно на спада в китайското потребление, което е намаляло средно с 2 mhl годишно, и на санитарната криза с COVID-19.

През 2022 г. енергийната криза и прекъсванията в глобалните вериги за доставки доведоха до по-високи разходи за производство и дистрибуция, което доведе до по-високи цени на виното и високи нива на инфлация, които удариха покупателната способност на потребителите.

През 2022 г. международната търговия с вино се представи силно, като световният износ на вино достигна 106 mlhl. Въпреки че това представлява лек спад от 6% в обем в сравнение с предходната година, той постави рекорд в парично изражение, увеличавайки се с 9% на годишна база до 38 милиарда евро.

Този забележителен ръст на стойността се дължи и на силното пазарно търсене на пенливо вино. Сред различните категории вино, то беше единственото, което отбеляза увеличение както в обема, така и в стойността, с ръст съответно от 5% и 18%.