вторник, октомври 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

За първи път от 12 години: Австралия внася пшеница

Тя е четвъртият по големина износител в света

Очаква се реколтата от пшеница да бъде около 3Очаква се реколтата от пшеница да бъде около 3
1.61ХилядиЧетения
NivaBG.com

Сушата на Източния бряг на Австралия нанесе огромни поражения на зърното. Страната  планира да внесе пшеница за първи път от 12 години насам, а  .

Австралийското министерство на земеделието и водните ресурси вече е одобрило разрешение за внос на пшеница с канадски произход. Пратката ще пристигне в страната в рамките на следващите 6-8 седмици.

Последният път, когато Австралия купи вносна пшеница беше през 2007 година. По това време Ел Ниньо доведе до тежка суша, в резултат на което реколтата спадна с около половината от нормалното годишно производство.

През последните години Австралия страда от продължително засушаване на Източния бряг, което доведе до намаляване на добивите в продължение на две последователни години.

В допълнение, сушата също заплашва производството през този сезон. В момента фермерите са заети със засаждане. Въпреки това, поради ниските валежи, много от тях трябвало или да отложат засаждане за известно време, или да сеят на суха почва, което от своя страна може да доведе до провал на реколтата.

Традиционните австралийски клиенти вече са се свързали с доставчици от региона на Черно море, за да осигурят стабилни доставки. Индонезия, вторият по големина вносител на пшеница в света, закупувайки по-голямата част от пшеницата от австралийски доставчици, е придобила рекордни обеми от този вид зърно от Русия и Украйна.

NivaBG.com
Виктор Павлов