неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Десислава Танева
МЗХ

Забраняват да се пръскат ниви с ПРЗ през деня, за да пазят пчелите

Земеделските стопани, които ползват продукти за растителна защита, ще минават обучение и ще ползват консултанти преди употребата им.

Забраняват да се пръскат ниви с пестициди през деня, пазят пчелите

Министерството на земеделието обмисля да забрани пръскането през деня на ниви с пестициди, опасни за пчелите, за да се намали отравянето им. Това става ясно от отговор на министър Десислава Танева на депутатски въпрос.

Земеделските стопани, които ползват продукти за растителна защита, ще минават обучение и ще ползват консултанти преди употребата им. 

Екипът на NivaBG.com ще изпрати запитване до МЗХГ, дали тези обучения са същите, които до сега са се провеждали от ОДБХ по райони.

На сайта на агенцията по храните е публикуван регистър на издадените разрешения за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане, както и списък на разрешените продукти по съдържащи се в тях активни вещества. Има и списък на разрешените инсектициди, където в отделна колона със знак SPe8 са означени всички опасни за пчелите продукти, които изискват и допълнително внимание при употреба, е обяснила Танева.

От 15 март тази година в областните дирекции на БАБХ ще има дежурни инспектори, които да отговарят на сигнали за използване на забранени продукти. Ще се внедри и електронна платформа за оповестяване на предстоящи третирания на земеделските площи с продукти за растителна защита, за което настояват пчеларите.

Държавна лаборатория е оборудвана, за да се изследват приби от умрели пчели за наличие на остатъци от пестициди.

NivaBG.com