сряда, март 27, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Забраниха вноса на свинско от Гърция

Мярката е превантивна заради регистрирано огнище на африканска чума по свинете

От 2008 г. насам са инспектирани по около 100 хил. свиневъдни обекта годишноОт 2008 г. насам са инспектирани по около 100 хил. свиневъдни обекта годишно
517Четения
NivaBG.com

Забраната за внос на свинско месо от Гърция и щателните проверки на личния багаж засега не образуват опашки по граничните пунктове.

Мярката е превантивна заради регистрирано огнище на африканска чума по свинете и касае само влизащите от Гърция у нас превозни средства.Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на икономически опасната инфекция Африканска чума по свинете (АЧС),съобщиха от БНР.

На ГКПП „Капитан Петко Войвода“ на българо-гръцката граница се проверяват щателно автомобилите и техните пътници за наличие на продукти от свинско месо, съобщи БНР
На място е д-р Атанас Атанасов от Българската агенция по безопасност по храните (БАБХ). Когато граничните власти открият такива продукти, те първо ги конфискуват. След това превозното средство се дезинфекцира, а задържаните продукти се изпращат за унищожаване чрез изгаряне. Нарушения все още не са регистрирани.
На пункта се раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта и защо пътниците не бива да пренасят продукти от свинско месо.
Засилен е контролът и на българско-румънската граница заради огнища на чума по свинете, която е регистрирана в района на Констанца в Румъния около 50 км от българската граница.
NivaBG.com
Виктор Павлов