сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Задължително: Съставките на имитиращите продукти върху етикета

Новите правила влизат в сила от 14-ти януари

Контролът на фермерските пазари по нищо не се отличава от този на останалите търговски обектиКонтролът на фермерските пазари по нищо не се отличава от този на останалите търговски обекти
865Четения
NivaBG.com

Влезе в сила новата Наредба за  млечните продукти. Според промените имитиращите продукти  трябва да са опаковани в потребителски опаковки още на етап производство в предприятието и под тази форма да се предлагат в търговската мрежа на страната. Те трябва да бъдат подредени на отделни щандове или обособени места с надпис Имитиращи продукти“, на които е забранено да се предлагат млечни продукти.

Освен това на етикетите си имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, които са в непосредствена близост до наименованието на продукта, задължително трябва да се посочва „имитиращ продукт“. Ясно трябва да бъдат обозначени и компонентите, които са използвани като частични или пълни заместители на млечните съставки. От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) подчертават, че шрифтът на тази информацията трябва да е достатъчно четлив. Всички тези изисквания са в сила от средата на миналия месец. За тези имитиращи продукти, които са пуснати на пазара, чието етикетиране не отговаря на изискванията могат да се предлагат на пазара до изчерпване на количествата, но не-по късно от 14 януари 2019 г.

NivaBG.com
Виктор Павлов