петък, септември 18, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Законът за земята е в режим за изчакване

Чакат приемането на новата ОСП

2.19ХилядиЧетения

Законът за земята е в режим на изчакване. Гласуването му се отлага до приемането на новата ОСП, съобщи пред депутатите зам.министър Вергиния Кръстева. Очаква се в средата на следващата година да има европейско законодателство в областта на собствеността на земята и земеползването, с което ще трябва да бъде съобразено и националното законодателство. Освен това има много страни, заинтересовани от приемането на документа. Над 1 млн. собственици и съсобственици на земеделски земи има в нашата страна.

Няколко недостатъка на сегашния проект на Закона за земята посочи представител на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Ограничителният договор за арендата притеснява членовете на асоциацията. По техни данни има 52 млн. дка земеделски земи, от които 32 млн. дка се обработват. Стопаните са приблизително 3 500.

Настроенията за бъдещия Закон са разностранни. Преди дни омбудсманът Мая Манолова заяви,че той ще върне ТКЗС-тата, защото работи в полза на големите собственици на земя, а земята на малките ще бъде погълната в общите парцели на големите и защото носи вреди, засягащи над 3 милиона българи със земя. Експерти от Министерството на земеделието, храните и горите пък отговориха на това,че няма място за притеснения около бъдещата комасация.

NivaBG.com
Виктор Павлов