събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Започва активният сезон за борба с градушките

В 9:00 ч. на 21 април 2021 г. – сряда стартира активният сезон по градозащита.

Противоградовата защита с ракети ще се осъществява над територията на областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях, информират от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ).

Оттам посочват, че разполага с 17731 противоградови ракети за осъществяване на операции по изкуствени въздействия.

Само през последните две години защитаваната от градушки територия бе увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка. За този период бяха въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки, с цел опазване на земеделската продукция, похвалиха се от ведомството.

В началото на месец май предстои да стартира и пилотният проект за противоградова защита със самолети, която ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България.

През активния сезон по градозащита тази година ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на Република България със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“.

За тази цел до края на месец май предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар. Той ще бъде разположен в Шумен. Благодарение на него ще се осъществява по-добър радарен мониторинг на атмосферата над Североизточна България.

На сайта на ИАБГ можете да проследите в реално време актуалната метеорологична радарна информация.

Виктор Павлов