четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Започва най-дългоочаканият лов- на дива свиня

Груповият лов ще бъде открит два дни предсрочно

2.26ХилядиЧетения
NivaBG.com
Първият ден от периода за отстрел на едър дивеч е един от най-очакваните в календара на ловците. Радостта тази есен обаче е помрачена от редица ограничения в Северна България.
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов издаде нова заповед за хайките. Целта е да се намали популацията на дивите прасета, но да не се оказва силен натиск върху тях в рисковите за Африканска чума по свинете (АЧС) региони. Причината е, че подплашените животни може да навлизат в урбанизираните територии и така да пренесат инфекцията в домашните стопанства, а оттам и в индустриалните свинеферми.
Министърът забрани провеждането на групов лов на дива свиня в ловностопанските райони във високорисковата зона около огнището на АЧС в провадийското село Тутраканци. Същото важи и за всички ловни полета  в северната част на страната, които са до границата ни с Румъния.
Около високорисковите райони се създават буферни зони, където груповият лов на дива свиня ще бъде разрешен, но се забранява използването на кучета. На юг буферните зони стигат чак до Берковица.
NivaBG.com
Виктор Павлов