четвъртък, декември 5, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоМЗХ

Заради АЧС: Заграждат 20-километрови зони

Няма да променят ловните срокове

Българска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свинеБългарска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свине
784Четения
NivaBG.com

На брифинг в МЗХГ Георги Костов заяви, че се обявяват 20-километрови зони около огнищата, обявени от БАБХ. Такива ще има също около промишлените свинекомплекси в страната и около базите за интензивно развъждане на дивеч. Там ще бъде заличена популацията на дива свиня задължително.

На среща на ресорния министър с представители на ловно-рибарските организации са набелязани няколко важни мерки.

„В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел само от служители по горите и на други ведомства, които бъдат посочени. Няма да се допуска санитарен лов от ловните сдружения и дружинки“, уточни Костов.

В другите две 20-километрови зони ще се допусне отстрел на диви свине срещу заплащане от 150 лв. на всяка отстреляна дива свиня.

„Основно разчитаме на организираните ловци и на горските служители. Транспортирането и загробването на отсреляните диви свине ще се поемат от държавните горски стопанства. Няма да се ползва тяхното месо“, допълни съветникът.

В останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел. Там ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите за АЧС. А ловците ще получават по 50 лв.

„Ето и нещо важно за промишлените свинеферми най-близко до огнищата. Взе се решение държавните горски предприятия в тези райони да осигурят в 3-километровата зона постоянни, предпазни електропастири, с което ще се ограничи движението при влизане и излизане в тази зона“, обясниха от земеделското министерство.

Ще се ограничи и влизането на хора и извършването на всякакъв вид дейност в горите в 10-километровата зона около огнищата.

На този етап няма да бъдат променяни сроковете за откриване на лова за едър и дребен дивеч с оглед усложнената обстановка заради АЧС. Това обяви съветникът на земеделския министър Георги Костов. Създават се единствено 20 километрови зони, в които ще се провежда интензивен отстрел.

Във всички други райони на страната ще е позволен индивидуалния лов на дива свиня, като за отстреляно прасе ловците ще получават 50 лв. Месото ще може да се консумира, но само след като има излезли отрицателни проби за АЧС, заяви Костов.

Горските стопанства ще предложат още да се създадат 10 километрови зони около огнищата, в които ще се ограничи влизането на хора в горите. Това означава, че гъбарите, събирачите на трюфели нямат да имат достъп до тези места. Георги Костов увери, че това няма да се отрази на обезпечаването с дърва за населените райони, като при нужда ще се транспортира дървесина от други населени места.

NivaBG.com
Виктор Павлов