понеделник, януари 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Заради COVID мярката: Промениха Закона за подпомагане на земеделците

Приемът по мярката да се осъществи през месеците юли и август

114Четения

Депутатите от Парламентарната комисия по земеделието и храните приеха на първо четене промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. Предстои в четвъртък документът да влезе в пленарна зала за гласуване. Зам. министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева заяви, че ще бъде сформирана работна група за разработването на Наредбата.

Бюджетът по мярката е в размер на 2 %  от средствата по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. , което е в порядъка на 100 млн. лв. Той ще бъде общ за трите подмерки , с цел подпомагането да бъде гъвкаво и съобразено с броя на подадени заявления. Това решение на МЗХГ е съгласувано и одобрено и от Европейската комисия.

Приемът по мярката да се осъществи през месеците юли и август. След приемане на промените, Законът ще бъде внесен за обществено обсъждане в 14- дневен срок. Очаква се приемът по мярката да се осъществи през летните месеци юли и август, а разплащането ще стане около 15 октомври, съобщи още д-р Василева. Ставките все още не са напълно ясни и се обсъжда как ще се прилагат.

Средствата ще се предоставят на кандидати за размера на допустимите площи и/или брой животни, подадени за Кампания 2019-2020 г. и преминали необходимите проверки през ИСУН. С това решение се цели максимално да бъде улеснен приемът, както и да се избегнат теренните проверки, поради прилагането на помощта за вече проверени площи и допустими животни.

Виктор Павлов