понеделник, май 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Сланата и засушаването през тази година са причина за слабите добиви
Овощарство

Заради липса на пазар:Тонове ябълки гният

Сланата и засушаването през тази година са причина за слабите добиви

5 ст. за кг. е изкупната цена, жалват се производителите

Фермери се чудят какво да правят с произведените от тях ябълки. Стотици тонове плодове  гният обрани, тъй като няма пазар. Преработвателите, които ги искат, дават едва по 5 до 10 ст. на килограм, пише “Марица.бг”.

100 тона ябълки има Динко Динев от димитровградското село Каснаково. Ще ги хвърлям, за да спася амбалажа, коментира ситуацията той. Фабриките в Раковски и Кричим не купуват, няма къде другаде да пласирам продукцията, предназначена за преработка. На борсите цените са 30-40 ст. за кг, на пазарите минават 1 лв., коментира още той. В неговото положение са производители от димитровградското село Скобелево и на други места в област Хасково. Стопанин от Радиево даже изкоренил градината си, тъй като смята за безсмислено да влага средства и труд.

Държавата от години не прави нищо, за да подкрепи родното производство. Програмите за плодове в училищата не се договарят с производителите, а минават през няколко посредници. Цената се надува, а производителят губи. Едва 20-26 на сто от ябълките на пазара са родно производство, коментираха производители. На Запад не консумират едрите ябълки, тъй като е ясно, че са напомпани с химикали. Затова те идват тук. Клиентите да избират българското производство, защото е качествено, а и важно за добруването на всички ни, призоваха отчаяни производителите.

NivaBG.com
Виктор Павлов