вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Заради обилните дъждове се очаква по-слаба нова реколта от пшеница в ЕС

Ревистар® Флекс - изборът за първо третиране в пшеница

Безпокойството за по-слаби добиви заради лошите климатични условия остава

Обилните дъждове особено в Западна Европа могат да доведат до намаляване на производството от мека пшеница в ЕС през новия сезон, информира „Зерно Онлайн“. Според главния редактор на германския портал agrarheute.com Олаф Цинке, обилните валежи особено във Франция и Германия увеличават тревогите на фермерите за по-слаби добиви от пролетните култури.

„Условията в Германия в последно време отново се характеризираха с известно засушаване, след което при третиране на посевите с торове, ситуацията малко се подобри“, пише цинке в своя анализ.

От друга страна France AgriMer съобщава за бавно подобряване на състоянието на посевите с пролетен ечемик, като през миналата седмица като добро е оценено състоянието върху 27% от площите, което е увеличение с 1%, колкото са се увеличили за седмица и площите с твърда пшеница в добро състояние. В същото време продължава да се влошава състоянието на посевите с мека пшеница, като само 68% от засятите с основната зърнена култура площи са оценени като добри и отлични. Подобна е ситуацията и със зимния ечемик, при който 70% от площите са се намирали в добро и отлично състояние

В същото време от trategie Grains намалиха оценката си за новата реколта от мека пшеница в ЕС, която се очаква да е с 2,5 на сто по-слаба от миналогодишната и да достине до 122,6 млн. тона, което е със 100 хил. тона по-малко от януарската им прогноза..