четвъртък, август 13, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Зърнопроизводители посетиха открит ден на полето в Образцов чифлик

Експерти показаха демонстративни опити с различни сортове слънчоглед, грах и фасул, подходящи за диретна механизирана обработка

323Четения

Зърнопроизводители, търговци и представители на различни институции посетиха организирания  на  10 юни  2019 г. открит ден на полето в опитното поле на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” гр. Русе, съобщиха от Селскостопанска академия.

Пред участниците бяха показани и анализирани различни демонстрационни опити. Едните бяха свързани със сортове зърнено-житни култури, отглеждани в страната. За тяхното опознаване бе осигурена възможност на място да се разгледа развитието на посевите със сортове обикновена и твърда пшеница и с овес. Другите демонстрационни опити бяха с хибриди слънчоглед, сортове полски фасул и грах, подходящи за директно механизирано прибиране.

Събитието се състоя със съдействието и участието на други два института към Селскостопанска академия -Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево и Институтът по царевицата – Кнежа и още инициатори.

След обиколката на опитното поле и производствените участъци се проведе дискусия по проблемите на зърнопроизводството в района и в страната. Гостите получиха експертна и научно обоснована информация по въпроси, касаещи основните предимства и технологията на отглеждане на представените сортове.

NivaBG.com