понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Зърнопроизводители с помощ, след като минат през НАП и ако са на загуба. След обсъждане ще се знае дали ще протестират

Брифинг на земеделския бранш след среща при премиера

Зърнопроизводстводителите ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г.

Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след среща с представители на браншови организации на земеделски производители. Той уточни, че подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите в срок до края на февруари.

Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна, коментира Денков.

Помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни Денков

 

По отношение на втория отрасъл, Николай Денков съобщи, че чрез преструктуриране на средства, които не са за сметка на стратегическия план, са осигурени 150 млн. лева. По думите му парите ще бъдат разпределени по формули, които изглеждат разумни, като схемата за подпомагане ще бъде представена на организациите от този отрасъл. Денков поясни, че подпомагането е за срок до 30 юни, тъй като от тогава на европейско ниво е продължена помощта, свързана с Украйна.