събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Зърнопроизводителите готвят протести заради свалянето на забраната за внос от Украйна

Подготвя се общонационален земеделски протест след решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна, стана ясно след проведен извънреден Управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Асоциацията заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си.

Според НАЗ „решението на Комисията по икономическа политика и иновации в Парламента, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие, затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат сектора, който е най-големият поддръжник на социален мир.“

„Ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местна икономика. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“, заяви председателят на НАЗ, Илия Проданов.

НАЗ призовава членовете на Народното събрание да гласуват за продължаването след 15.09.2023 г. на забраната за внос в Република България на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

Днес се очаква стопаните да излязат с общо решение относно протестите в страната.

Виктор Павлов