събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Зърнопроизводителите обнадеждени от рекордно високи добиви и цени

Реколтата през тзи година ще доближи 7 млн. тона според браншовата организация

Тазгодишната реколта и високите цени на пшеницата обнадеждават зърнопроизводителите, информира БТА. Реколтата от пшеница достига около 7 000 000 тона и е рекордна за страната, съобщи пред журналисти в Добрич председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, като се позова на обобщените данни на браншовата организация.

Той коментира, че поне от две десетилетия в пазарната динамика не е регистриран толкова висок среден добив – около 600 килограма, при толкова висока изкупна цена на зърното. Тон фуражна пшеница това лято върви по 410 лева, а хлебната е с пет лева по-скъпа при изкупна цена на зърното 300-305 лева през същия период на миналата година, добави Костадинов.

Въпреки оптимистичните очаквания, Костадинов не пропусна да засегне и темата с поскъпването на химикалите и торовете, като даде пример с цената на амониевата селитра, която за година е поскъпнала от 320 на 670 лева. Стопанската година ще бъде обобщена от браншовата година след прибирането на царевицата и слънчогледа, като посевите са в добро състояние.

Междувременно по отношение цената на хляба заместник министър Явор Гечев коментира, че конкуренцията ще си каже думата и няма да позволи отварянето на голяма ножица. Според него цените на пшеницата са най-високи за последните четири пет години, и това ще позволи на зърнопроизводителите да вземат глътка въздух на пазара.